Woordenschat
Om je beter te helpen begrijpen hoe onze trappen worden gemaakt en welke keuzes er zijn, hebben we een overzicht samengesteld van de meest gebruikte technische termen. Van trapbomen tot balustrades, elke term wordt duidelijk uitgelegd zodat je precies weet wat je kunt verwachten bij de keuze van jouw ideale trap.
Het verticale paneel tussen twee treden van een trap. Het stootbord zorgt voor stabiliteit van de trap en voorkomt dat je tussen de treden kunt kijken.
Het horizontale gedeelte van een trap waarop je loopt. Het kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, metaal of steen, maar in dit geval gaat het om hout.
De voorkant van de trede die iets kan uitsteken boven het stootbord. Het verlengt de trede visueel en kan de levensduur van de trap verlengen door slijtage te verminderen.
Een hekwerk langs de zijkant van de trap of overloop, bedoeld als veiligheidsvoorziening. De balustrade bestaat meestal uit verticale spijlen en een leuning.
De verticale elementen van een balustrade die de ruimte tussen de trapleuning en de treden afsluiten. Ze bieden veiligheid en ondersteunen de leuning.
De horizontale of licht hellende balk waar je je aan vast kunt houden bij het beklimmen of afdalen van de trap. De leuning kan op de muur gemonteerd worden of op een balustrade rusten.
Een trap die een kwartslag draait aan de bovenkant, meestal om ruimte te besparen of om een hoek om te gaan in een gebouw.
Een trap waarbij de draaiing zich aan de onderkant bevindt, vaak gebruikt om de trap op een nette manier in een beperkte ruimte te laten beginnen.
De zijbalk waarin de treden van de trap zijn ingewerkt. Deze balk geeft de trap zijn stabiliteit en kan zichtbaar of verborgen zijn.
Een moderne trapstijl waarbij de treden en stootborden in een zigzagpatroon zijn gemonteerd. Dit geeft een strakke en eigentijdse uitstraling.
Een trap zonder stootborden, waarbij de ruimte tussen de treden open is. Dit geeft een luchtiger en moderner gevoel, maar kan minder privacy bieden tussen de verdiepingen.
Een trap met stootborden, wat zorgt voor een gesloten geheel. Dit geeft een traditionelere uitstraling en biedt meer privacy.
Een rechte trap zonder bochten of draaien. Dit is de meest eenvoudige en vaak ook de meest efficiënte traponstelling.
Een horizontaal plateau op de trap waar de richting van de trap verandert of een pauze in het klimmen mogelijk maakt. Dit wordt vaak gebruikt in lange trappen of bij trapsystemen met meerdere verdiepingen.
Een leuning die specifiek gemaakt is van hout en meestal wordt afgewerkt met een beschermende lak of verf om slijtage te voorkomen.
De opening in het plafond waar de trap doorheen leidt naar de volgende verdieping. Dit kan van invloed zijn op de vorm en grootte van de trap.
Een smalle, steile trap die vaak gebruikt wordt in ruimtes met beperkte ruimte, zoals een zolder. Deze trap heeft meestal geen stootborden en kan wat steiler zijn dan een standaard trap.
Kleine, extra treden die soms tussen de normale treden worden geplaatst om de opstap te verkleinen of voor een specifiek design.
De ruimte boven aan de trap die toegang geeft tot verschillende kamers. De overloop wordt vaak begrensd door een balustrade voor veiligheid.
Een trap die een draai van 90 graden maakt, vaak om een hoek of ruimte te besparen in smalle gangen.
Het proces van het glad en glanzend maken van de houten trap door middel van schuren en het aanbrengen van beschermende coatings.
Een strip die aan de rand van de treden wordt bevestigd om uitglijden te voorkomen. Dit is vooral nuttig voor houten trappen die glad kunnen zijn.
Het vernieuwen of opknappen van een bestaande trap door het vervangen of herstellen van onderdelen zoals treden, leuningen of balustrades.
Een trap die lijkt te zweven omdat de treden aan de muur bevestigd zijn zonder zichtbare ondersteuning aan de andere kant.
Het materiaal dat over de treden wordt gelegd voor esthetische en functionele doeleinden, zoals tapijt, laminaat of houtfineer.