Soorten trappen
Er zijn veel verschillende soorten trappen, voor ieder wat wils. Vaak hangt het type trap helemaal af van de beschikbare ruimte die we hebben. Natuurlijk proberen we altijd de aan de wensen van de klant te voldoen om zo hun droomtrap te creëren.
Hieronder sommen we enkele van de types op waaruit men kan kiezen.
Rechte steektrap
(Straight run staircase)
Als je een huis hier op voorzien is kan je werken met een rechte trap, deze zijn tijdloos en raken nooit uit de mode. Ze zijn ook makkelijk te maken wat ze goedkoop maakt in vergelijking met andere trapsoorten.
Idee: Bij een rechte trap kan je makkelijk werken met een bloktrede (stair wrap) en/of een dikkere of uitgewerkte hoofdbaluster waardoor deze exclusiever word. Verder kan je bij een gesloten rechte trap ook kiezen voor een dichte afwerking aan de zijkant zodat je deze ruimte nog kan benutten als berging of WC.
L trap met bordes
(90 degree turn)
In dit design zit ook een richtingswijziging, deze is niet noodzakelijk 90° maar meestal wel. Deze trappen worden meestal gezet in grotere huizen waar er voldoende plaats is voorzien is.
Idee: Je kan kiezen voor de “1 open side” optie d.w.z. dat de treden in de muurkant 10mm in de wangen zitten en aan de open kant op de wangen zitten.
L trap zonder bordes / Kwartdaai
(90 degree turn)
Dit soort trappen worden vaak in verbouwingen en oudere woningen gebruikt.
Idee: Aangezien deze vaak gebruikt word in verbouwingen kan je er ook voor opteren om deze trap te laten verouderen (hout met noesten, hout borstelen, blutsen in maken, …) voor een look die bij een oud huis past. Zorg ook steeds voor een goede stevige muurgreep die mooi bij de trap past voor een goede houvast.
Multi trap:
Dit speciaal type trap word vaak gebruikt in grote ruimtes om niet gebruikte ruimtes op te vullen. Dit type word vaak gecombineerde met een (open of gesloten) zwevende trap of een trap met een centrale wang (Mono-Stringer) erboven.
Idee: De ruimte onder deze trap is niet altijd verloren, men kan er een berging van maken of zelfs een systeem waarbij elke trede als schuif kan gebruikt worden.
Trap met centrale boom
(Mono-stringer)
Dit eenvoudig design is tijdloos en kan gebruikt worden in elk interieur. Deze worden vaak als rechte trappen geplaatst, maar kunnen ook 90° of zelfs 180° draaien.
Idee: De centrale boom hoeft niet van hout te zijn, maar kan ook van staal gemaakt worden. Deze kan dan ook steeds in de gewenste RAL kleur worden behandeld. Ook LED in het staal verwerken is mogelijk.
U trap met bordes
(scissor switch staircase)
Dit compact type trap zorgt ervoor dat je efficiënt boven raakt. Je gaat recht omhoog, komt op een groot bordes uit waar je 180 graden draait, waarna je terug recht omhoog gaat. Het bordes word meestal geplaatst op de helft van de totale hoogte van de traphal (dit is niet noodzakelijk). Je kunt (afhankelijk van de grootte van het bordes) deze inkleden met bijvoorbeeld een plant of een cocktailzetel om zo optimaal gebruikt te maken van de ruimte.
Idee: Je kunt in de plaats van dat de treden 10mm in de wangen zitten ervoor opteren dat de treden op de wangen terechtkomen wat een strakkere en moderne look geeft. Verder kun je de treden ook voorbij de wangen laten komen. Wat men ook kan doen bij dit model is werken met een centrale boom i.p.v. twee wangen.
U trap met dubbel bordes
(split 180degree turn and split 180 winder turn)
Hierbij behoud men in het midden van de trap een open ruimte waardoor je een open gevoel krijgt.
Idee: Probeer te werken met een glazen balustrade om het open gevoel optimaal te benutten.
Zwevende open trap:
(Floating treads)
Hierbij werken we met vooraf geïnstalleerd ijzerwerk in de muren waarbij we nadien houten voorgemaakte treden overschuiven en deze bevestigen.
Idee: Je kunt de kleuren per trede afwisselen. Om een speciaal effect te verkrijgen.
Spiraaltrap
(spiral staircase)
Deze trap word vaak gezet in moderne huizen, en moet echt passen in uw huis! Deze trap is zo speciaal dat hij niet overal past.
Idee: Je kunt ook steeds een betonnen of (MTX ondertrap) spiraaltrap laten bekleden met hout.
Spiraaltrap met binnenbomen
(curved staircase / gallery stairs)
Deze wordt alleen maar in grote ruimten waar de ruimte voorzien is om te werken met een gedraaide trap. Omdat er veel werkuren in kruipen zijn deze modellen prijzig.
Idee: Een centrale stalen gedraaide boom met eiken houten treden is prachtig bij deze trap. (uiteraard met stalen meedraaiende muurgreep)
S trap
(S-bend staircase)
Een niet vaak gekozen trap, maar in sommige gevallen is kan dit niet anders.
Idee: Zorg voor een handgreep of balustrade aan beide kanten.
Ruimtebesparende trap:
(Ganzentrap, molenaarstrap)
Deze trappen worden vaak geplaatst in kelders of zolders om snel een grote hoogte te overbruggen. Dit wilt zeggen dat de trap vaak steil is en smalle treden heeft.
Idee: Je kan de onderkant van de trap omtoveren tot een kast waardoor de trap multifunctioneel word.
Terminologie (EN/NL):
Mono-Stringer: Trap met een centrale boom
Open Rise: Open trap
Closed Rise: Gesloten trap
Open 2 sides: Treden op de wangen
Closed 2 sides: Treden 10mm in de wangen
1 open side: 1kant treden in de wangen/ 1 kant treden op de wangen